Khamis, 8 Disember 2011

PELAJAR UKM JADIKAN PERMAI KAJIAN SUBJEK KEMASYARAKATAN

8 DIS 2011 - Persatuan Alumni Pelajar Sekolah Menengah Agama Islam Pahang (PERMAI) telah menerima tawaran daripada beberapa pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk di jadikan kajian di dalam subjek Khidmat Masyarakat. 

Mereka telah memilih PERMAI untuk menjadikan kajian mereka dan mereka perlu mempersembahkan kajian mereka di hadapan pensyarah dalam bentuk video dan dokumen rasmi.

Sesi temuramah telah dipersetujui dan telah berjaya diadakan pada 28 November lalu di Pejabat KAFA Masjid Negara. Semua pelajar yang hadir pada hari tersebut sangat berbesar hati dengan kehadiran wakil PERMAI.

 Ustaz Zarimi mewakili PERMAi dalam temuramah tersebut.

 Ustaz Zarimi menjawab soalan dari pelajar-pelajar UKM.

Pihak PERMAI telah menghantar wakil Timbalan Pengerusi iaitu Al-Fadhil Ustaz Mohd Zarimi Bin Abu Zih. Pengerusi PERMAI Al-Fadhil Ustaz Azraie Mohd Saballah tidak dapat hadir kerana bertembung dengan program di Pahang.

Temuramah yang diadakan itu berlangsung selama 1 jam 2 minit. Ustaz Zarimi di hujani berbagai soalan berkenaan dengan PERMAI bermula PERMAI di tubuhkan hingga perancangan PERMAI tahun 2012.

Antara soalan yang menarik ialah kenapa PERMAI hanya fokus kepada sekolah-sekolah agama di Pahang, sedangkan sekolah menengah harian biasa juga terjebak dengan gejala sosial. Ustaz Zarimi telah memaklumkan bahawa menjaga sekolah agama sangat penting kerana fitnah akhir zaman ini turut terpalit dengan gejala sosial ini. Sekiranya maslaah sosial di sekolah agama tidak dapat di selesaikan, maka di manakah lagi harapan ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka belajar agama?? kepercaan mereka akan kurang andai gejala negatif ini berleluasa di sekolah agama.

Melihat juga kemampuan PERMAi dengan tenaga yang terbatas, maka PERMAI harus fokus kepada sekolah menengah agama terlebih dahulu.Sesi temuramah itu berakhir sekitar jam 4 petang. semoga PERMAI terus maju dan cemerlang daalam gerak kerja menyampaikan dakwah kepada anak bangsa juga remaja Islam kini yang kian terjebak dengan gejala negatif ciptaan barat.
Share:

0 comments:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Hubungi Kami

PERMAI
MR 20 A Batu 4 Jalan Maran Temerloh,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur
Phone: 019-984 1106